Groene energie

Zonnepanelen schoonmaken, hoe doe ik dat het best?

Stap voor stap zonnepanelen schoonmaken

Je haalt meer rendement uit je zonnepanelen wanneer deze goed schoon zijn. Een flinke regenbui helpt over het algemeen om de panelen schoon te houden. Toch is het aangeraden om minstens 1 keer per jaar de zonnepanelen schoon te maken.

Heeft het zin om zonnepanelen schoon te maken?

  • Ja! Je haalt meer rendement uit je zonnepanelen wanneer deze goed schoon zijn. Hoe meer zonlicht er op de zonnecellen kan schijnen, hoe meer zonne-energie er opgewekt wordt. Als viezigheid het zonnepaneel bedekt, wordt er dus niet optimaal gebruik gemaakt van het volledige paneel. En dat is zonde!

Controleer regelmatig of er geen viezigheid op de panelen ligt, zoals bladeren, zand en vogelpoep.

Hoe vies jouw zonnepanelen worden is afhankelijk van een aantal factoren. Zo speelt de hellingshoek van de zonnepanelen een rol: hoe horizontaler het paneel ligt, hoe meer kans op viezigheid. Ook het materiaal bepaalt de gevoeligheid voor vervuiling. Volgens onderzoek van TNO kan glas maximaal 3% rendementsverlies opleveren en kunststof zelfs 7%. Ook de ruw- en gladheid van het oppervlak en vuilwerende coatings kunnen een indicatie geven van hoe vies jouw zonnepanelen kunnen worden, en dus ook hoe groot het rendementsverlies is.

Gebruik jouw dak om energie te besparen!

Doe de Bespaarcheck en zie meteen hoeveel je kunt besparen op je energierekening. Het geeft meteen een overzicht van de kosten.

Wanneer kan je het beste zonnepanelen schoonmaken?

Het begin van de lente is de beste tijd om jouw zonnepanelen schoon te maken. Verwijder het vuil van de winter van de zonnepanelen voor dat de maanden met de meeste zonuren weer aanbreken (mei-september).

Gelukkig regent het regelmatig in Nederland. Zo krijgen de zonnepanelen een natuurlijke wasbeurt, en hoef je niet iedere maand het dak op. Toch is het aangeraden om minstens 1 keer per jaar de zonnepanelen eigenhandig te reinigen.

Wanneer de zonnepanelen dichtbij een spoorlijn, een drukke weg of een industrieterrein met zware industrie zijn geplaatst, raden wij je aan om meerdere keren per jaar schoon te maken.

Similar Posts